Karkówka jagnięca (sous-vide) z sosem tahini i olejem miętowym (z osłoną noża miksującego)

Karkówka jagnięca (sous-vide) z sosem tahini i olejem miętowym (z osłoną noża miksującego)

4.9 9 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 13 godz.
4 porcje

Składniki

Olej miętowy
  • wody plus dodatkowa ilość zimnej wody do napełnienia miski
    1000 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • cukru
    1 łyżeczka
  • kostek lodu
    8 - 10
  • mięty, świeżej całych gałązek
    100 g
  • oleju z pestek winogron
    150 g
Karkówka jagnięca sous-vide
  • karkówki jagnięcej pokrojonej w 2 cm plastry (patrz wariant)
    800 g
  • sól do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    30 g
  • wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
    1300 - 1400 g
Sos tahini i wykończenie
  • ząbek czosnku
    1
  • jogurtu naturalnego
    300 g
  • pasty tahini (patrz wskazówka)
    50 g
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
    1 łyżka
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    30 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 ½ łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
  • masło klarowane do smażenia
  • liście mięty, świeże posiekane, do dekoracji
  • zielona cebulka ze szczypiorkiem posiekana, do dekoracji
  • cytryny pokrojonej w ósemki, do skropienia
    ½

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 736.7 kcal / 3082.4 kJ
Białko 39.9 g
Tłuszcz 60.4 g
Węglowodany 11.1 g
Błonnik 3.2 g
Tłuszcz nasycony 19 g
Sód 1100.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...