
Wersje kompatybilne
Kanapki z pastą z krewetek i borówkowy drink z Prosecco
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pieczywo do kanapek
- 180 g wody
- 70 g mleka
- 30 g cukru
-
10
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) -
500
g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00 plus dodatkowa ilość do oprószenia
lub 500 g mąki pszennej tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia - 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 10 g soli
Pasta z krewetek
- 150 g krewetek, gotowanych mrożonych, uprzednio rozmrożonych
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 100 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Borówkowy drink z Prosecco
- 250 g borówek, świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
350
g wina musującego, typu Prosecco mocno schłodzonego
lub 350 g szampana mocno schłodzonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 868.3 kcal / 3633 kJ
- Białko
- 24.7 g
- Tłuszcz
- 26.7 g
- Węglowodany
- 121.7 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.3 g
- Sód
- 1469.5 mg