Jajka z sosem ziołowym i wielkanocnymi ciasteczkami

Jajka z sosem ziołowym i wielkanocnymi ciasteczkami

3.9 19 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

Gotowanie jajek
  • 6 jajek rozm. M, schłodzonych
  • woda (do oznaczenia 1 l)
Wielkanocne ciasteczka
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki soli
Sos ziołowy
  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 200 g crème fraîche, 15% tłuszczu (patrz wskazówka)
    200 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 30 g mleka (opcjonalnie)
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g syropu z agawy
    10 g syropu klonowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 6 łyżeczek kawioru
  • 6 łyżeczek rzeżuchy

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 177.8 kcal / 744 kJ
Białko 8.3 g
Tłuszcz 13.2 g
Węglowodany 6.8 g
Błonnik 0.5 g
Tłuszcz nasycony 6.3 g
Sód 258.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...