
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gotowanie jajek
- 6 jajek rozm. M, schłodzonych
- woda (do oznaczenia 1 l)
Wielkanocne ciasteczka
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki soli
Sos ziołowy
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 1 cm kawałki
-
200
g crème fraîche, 15% tłuszczu (patrz wskazówka)
lub 200 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu - 30 g mleka (opcjonalnie)
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
10
g syropu z agawy
lub 10 g syropu klonowego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 6 łyżeczek kawioru
- 6 łyżeczek rzeżuchy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 177.8 kcal / 744 kJ
- Białko
- 8.3 g
- Tłuszcz
- 13.2 g
- Węglowodany
- 6.8 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.3 g
- Sód
- 258.3 mg