![Słonecznikowe bagietki Słonecznikowe bagietki](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/85f3f4c51bd29ab3d5efdd8dface07a6/Derivates/10db6e11860d3294f34d8a8dc56b4c8d2758470c.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g słonecznika łuskanego, plus 3 łyżki do posypania
- 300 g mleka
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) -
1
łyżeczka cukru
lub 1 łyżeczka miodu - 10 g masła
- 500 g mąki pszennej, typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 10 g soli
- 25 g oliwy z oliwek
- woda, do zwilżenia, plus 2 łyżki
- 1 jajko
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 3363.5 kJ / 803.9 kcal
- Białko
- 26.2 g
- Węglowodany
- 109.1 g
- Tłuszcz
- 30.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 7.8 g
- Sód
- 1033.3 mg