Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g słonecznika łuskanego, plus 3 łyżki do posypania
- 300 g mleka
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) -
1
łyżeczka cukru
lub 1 łyżeczka miodu - 10 g masła
- 500 g mąki pszennej, typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 10 g soli
- 25 g oliwy z oliwek
- woda, do zwilżenia, plus 2 łyżki
- 1 jajko
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 3363.5 kJ / 803.9 kcal
- Białko
- 26.2 g
- Węglowodany
- 109.1 g
- Tłuszcz
- 30.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 7.8 g
- Sód
- 1033.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Świderki z makiem
2h 10min
Bułki orkiszowe z posypką
14h 30min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 Std. 40 Min
Szybkie kajzerki
1 Std. 50 Min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 Std. 15 Min
Słodkie maślane rogale
2h 10min
Chleb tygrysi
4 Std.
Chleb jogurtowy
3 Std.
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Paluszki z serem i ziołami
40min
Bułeczki pszenno-żytnie
12 Std. 30 Min
Chleb portugalski (Pão de água)
4 Std.