
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 380 g herbatników kakaowych
- 200 g orzechów laskowych, blanszowanych prażonych (patrz wskazówka)
- 1 wafelek orzechowy, w polewie czekoladowej duży (ok. 50 g), połamany na kawałki
- 350 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 600 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 20 g cukru pudru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 100 g kremu orzechowo-czekoladowego (patrz wskazówka)
- 20 g likieru czekoladowego (opcjonalnie)
- 1 puszka masy kajmakowej klasycznej lub o smaku orzechów laskowych, podzielonej na kawałki (460-510 g)
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g mleka
- 20 pralinek orzechowo-czekoladowych, typu Ferrero Rocher® do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 451.8 kcal / 1890.3 kJ
- Białko
- 7.2 g
- Tłuszcz
- 33.7 g
- Węglowodany
- 31.9 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.2 g
- Sód
- 260.4 mg