Zupa botwinka; Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami i szparagami

Zupa botwinka; Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami i szparagami

4.7 126 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • koperku, świeżego tylko liście
    20 g
  • botwiny z dużymi buraczkami (1-2 pęczki, patrz wskazówka)
    400 - 450 g
  • młodej marchewki pokrojonej na kawałki
    120 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    50 g
  • ząbek czosnku
    1
  • masła
    50 g
  • ziemniaków, młodych pokrojonych na 2 cm kawałki
    1100 g
  • wody
    850 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
    1 łyżeczka
  • olej do natłuszczenia
  • jajek
    8
  • pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
    ½ łyżeczki
  • koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • zielonych szparagów bez twardych końcówek
    300 - 400 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    140 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    20 - 25 g
  • cukru
    1 łyżeczka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 624.1 kcal / 2611.3 kJ
Białko 23.3 g
Tłuszcz 32.8 g
Węglowodany 63.4 g
Błonnik 13.1 g
Tłuszcz nasycony 17.5 g
Sód 1026.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...