Wersje kompatybilne
Zupa botwinka; Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami i szparagami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g koperku, świeżego, tylko liście
- 400 - 450 g botwiny, z dużymi buraczkami (1-2 pęczki, patrz wskazówka)
- 120 g młodej marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 50 g masła
- 1100 g ziemniaków, młodych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 850 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- olej, do natłuszczenia
- 8 jajek
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 300 - 400 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek
- 140 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2611.3 kJ / 624.1 kcal
- Białko
- 23.3 g
- Węglowodany
- 63.4 g
- Tłuszcz
- 32.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.5 g
- Błonnik
- 13.1 g
- Sód
- 1026.9 mg
Alternatywne przepisy
Zupa botwinka
40 Min
Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM5)
40 Min
Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką
1h
Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
1h
Pstrągi z warzywami na parze; Mus twarogowy z sosem z owoców jagodowych
55 Min
Grecka zupa fasolowa (Fasolatha); Placki z cukinii i marchewki z dipem z sera feta
50 Min
Ryba z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami; Warstwowy deser z chia
1h
Mizeria do słoików (TM6)
2h 25 min
Sałatka z rumienionymi szparagami
20 Min
Wiosenna zupa minestrone
50 Min
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i wędzonym łososiem
1h
Mizeria z cienko krojonych ogórków (TM6)
10 min