Wersje kompatybilne
Rosół z kaczki i pieczonych warzyw (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g makaronu jajecznego, suchego np. nitki
- 350 - 400 g warzyw, mieszanych (marchewki, korzenia pietruszki, korzenia selera, pora), pokrojonych na kawałki
- 700 g porcji rosołowej z kaczki (korpus, szyja, skrzydło), pokrojonej na kawałki
- 1 noga z kaczki (ok. 300 g), przekrojona na pół (osobno udo i podudzie)
- 1200 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- 2 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 goździk
- 1 cebula, pokrojona w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
-
2
gałązki lubczyku, świeżego
lub 1 łyżeczka lubczyku, suszonego - 4 - 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, plus dodatkowa ilość posiekanej natki do dekoracji
- 1 - 2 grzyby, suszone, leśne, np. borowiki, podgrzybki (opcjonalnie)
- zimna woda, do uzupełnienia, do poziomu pojemności max. naczynia miksującego (2,2 l)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1267 kJ / 303 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 45 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 50 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gotowanie ziemniaków (w stacji Thermomix Friend®)
35min
Gruziński rosół z mięsem z kurczaka i żółtkami (czichirtma)
3 Std.
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8 Std. 45 Min
Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)
6 godz. 30 min
Angielski brunch
50min
Żurek XXL
1 godz.
Purée ziemniaczane (w stacji Thermomix Friend®)
45min
Wolno gotowany wywar wołowy na mięsie i kościach (z osłoną noża miksującego)
3h 50min
Wołowina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z frytkami z batatów i sosem majonezowym
1 godz. 30 min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 20 min
Rosół (z osłoną noża miksującego)
4h
Rosół na wołowinie
2 godz. 15 min