Gołąbki z ziemniakami i sosem pomidorowym

Gołąbki z ziemniakami i sosem pomidorowym

4.5 77 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

Gołąbki
  • wody
    1000 g
  • ryżu białego
    200 g
  • liści kapusty włoskiej dużych
    8 - 10
    8 - 10 liści kapusty, młodej, dużych
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 - 150 g
  • ząbki czosnku
    2
  • pieczarek
    150 - 200 g
  • oleju
    20 g
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    400 - 500 g
  • mieszanych ziół, suszonych (np. majeranku, oregano, ziół prowansalskich)
    1 - 2 łyżeczki
  • przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
    1 - 2 łyżeczki
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ - ¾ łyżeczki
Ziemniaki i sos pomidorowy
  • wody
    800 g
  • ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
    500 - 600 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • koncentratu pomidorowego
    150 - 200 g
  • skrobi ziemniaczanej
    20 - 25 g
    20 - 25 g skrobi kukurydzianej
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 765.5 kcal / 3205 kJ
Białko 39 g
Tłuszcz 27 g
Węglowodany 97 g
Błonnik 10.8 g
Tłuszcz nasycony 12 g
Sód 1659.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...