Gołąbki z ziemniakami i sosem pomidorowym

Gołąbki z ziemniakami i sosem pomidorowym

4.5 78 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

Gołąbki
  • 1000 g wody
  • 200 g ryżu białego
  • 8 - 10 liści kapusty włoskiej dużych
    8 - 10 liści kapusty, młodej, dużych
  • 100 - 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 - 200 g pieczarek
  • 20 g oleju
  • 400 - 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 1 - 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (np. majeranku, oregano, ziół prowansalskich)
  • 1 - 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Ziemniaki i sos pomidorowy
  • 800 g wody
  • 500 - 600 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 150 - 200 g koncentratu pomidorowego
  • 20 - 25 g skrobi ziemniaczanej
    20 - 25 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1659.5 mg
Białko 39 g
Kalorie 3205 kJ / 765.5 kcal
Tłuszcz 27 g
Błonnik 10.8 g
Tłuszcz nasycony 12 g
Węglowodany 97 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...