
Urządzenia i Akcesoria
Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
-
wody2500 g
-
soli1 ½ łyżeczki
-
makaronu, suchego, krótkiego np. fusilli, penne300 g
-
szynki gotowanej, wędzonej pokrojonej w 1 cm kostkę150 g
-
brokułu podzielonego na 2-3 cm różyczki300 - 350 g
-
cebuli przekrojonej na pół100 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki80 g
-
korzenia selera pokrojonego na kawałki40 g
-
ząbki czosnku2
-
masła30 g
-
ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę150 g
-
kurek, świeżych oczyszczonych, pokrojonych na kawałki150 g
-
fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1-1,5 cm kostkę150 g
-
kaszy jęczmiennej perłowej40 - 50 g
-
koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM2 łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¾ łyżeczki
-
śmietany, min. 30% tłuszczu150 g
-
ziół prowansalskich, suszonych1 łyżeczka
-
pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół10 - 15
-
sera żółtego np. goudy, edamskiego, twardej mozzarelli, pokrojonego na kawałki100 g
-
natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
797.3 kcal /
3336 kJ
Białko
38 g
Tłuszcz
32.5 g
Węglowodany
91 g
Błonnik
10.7 g
Tłuszcz nasycony
18.2 g
Sód
1506.6 mg