Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką

Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką

4.0 25 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • wody
    2500 g
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • makaronu, suchego, krótkiego np. fusilli, penne
    300 g
  • szynki gotowanej, wędzonej pokrojonej w 1 cm kostkę
    150 g
  • brokułu podzielonego na 2-3 cm różyczki
    300 - 350 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    80 g
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    40 g
  • ząbki czosnku
    2
  • masła
    30 g
  • ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
    150 g
  • kurek, świeżych oczyszczonych, pokrojonych na kawałki
    150 g
    150 g kurek, mrożonych
  • fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1-1,5 cm kostkę
    150 g
  • kaszy jęczmiennej perłowej
    40 - 50 g
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¾ łyżeczki
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    150 g
  • ziół prowansalskich, suszonych
    1 łyżeczka
  • pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
    10 - 15
  • sera żółtego np. goudy, edamskiego, twardej mozzarelli, pokrojonego na kawałki
    100 g
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 797.3 kcal / 3336 kJ
Białko 38 g
Tłuszcz 32.5 g
Węglowodany 91 g
Błonnik 10.7 g
Tłuszcz nasycony 18.2 g
Sód 1506.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...