
Wersje kompatybilne
Roladki z kurczaka z warzywnym kuskusem; Tiramisu truskawkowo-melonowe
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Roladki z kurczaka
- 40 g pomidorów, suszonych w oleju, odsączonych
- 1 ząbek czosnku
- 30 g cebuli
- 70 g sera feta pokrojonego na kawałki
-
60 - 100
g liści szpinaku baby, świeżych
lub 60 - 100 g rukoli - 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowo 6 łyżek
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli
- 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 4 filety z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 200 g każdy)
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 600 g wody
- 200 g cukinii pokrojonej w 3 mm plastry
- 130 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
Tiramisu truskawkowo-melonowe
- 150 g biszkoptów lady fingers (patrz wskazówka)
- 350 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół
- 200 g melona miodowego pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 100 g melona miodowego pokrojonego na 3 cm kawałki
- 15 g rumu
- 20 g wody
- 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 300 g serka śmietankowego podzielonego na kawałki
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 50 g cukru
- 60 g mleka
Warzywny kuskus
- 330 g wody
-
1
łyżeczka koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 220 g kaszy kuskus
- liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1401 kcal / 5869 kJ
- Białko
- 65 g
- Tłuszcz
- 75 g
- Węglowodany
- 107 g
- Błonnik
- 9 g
- Tłuszcz nasycony
- 38.3 g
- Sód
- 1846 mg
Alternatywne przepisy
Piersi z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ratatouille i ziemniakami
1 godz.
Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
1 godz.
Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem i ziemniakami; Tarta z kremem i owocami jagodowymi
1 godz. 20 min
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
2 godz.
Grecka zupa fasolowa (Fasolatha); Placki z cukinii i marchewki z dipem z sera feta
50 min
Kurczak w sosie paprykowym z ryżem; Twarożek z morelami
1 godz.
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki
45 min
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
50 min
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45 min
Indyk w sosie pesto z kaszą bulgur z warzywami
35 min
Ziołowy filet z indyka z marchewką i fasolką oraz purée z ziemniaków i batatów
50 min
Roladka z kurczaka i frytki z marchewki
1 godz.