Zupa z tortellini i mięsem mielonym; Korzenny deser owocowy

Zupa z tortellini i mięsem mielonym; Korzenny deser owocowy

4.0 20 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    60 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    60 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oleju
    30 g
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    250 - 300 g
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    400 g
  • wody
    800 g
  • marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
    200 g
  • cukru
    50 g
  • soli
    ¾ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¾ łyżeczki
  • pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
    ¼ łyżeczki
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • makaronu, świeżego, typu tortellini z dowolnym nadzieniem
    350 - 400 g
  • owoców suszonych, mieszanych np. śliwek, moreli, fig
    100 g
  • jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    150 g
  • gruszek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    150 g
  • soku pomarańczowego
    200 g
  • brandy (opcjonalnie)
    20 g
  • skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, 1 w kawałku
    5 g
  • cynamonu, mielonego
    ½ łyżeczki
  • gwiazdka anyżu
    1
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 838.9 kcal / 3509.9 kJ
Białko 34.2 g
Tłuszcz 34.1 g
Węglowodany 105.3 g
Błonnik 10.1 g
Tłuszcz nasycony 20.6 g
Sód 1132.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...