
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Indyk à la Wellington
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g białych pieczarek, świeżych pokrojonych w 5 mm plastry
-
900
g piersi z indyka, bez skóry, bez kości w jednym kawałku
lub 900 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry (patrz wskazówka) - sól do oprószenia
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g, 35 x 25 cm, patrz wskazówka)
- 1 opakowanie boczku parzonego, w plastrach (100 g)
- 1 jajko roztrzepane
Sos grzybowy
- 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g masła
- 100 g wody
- 10 g mąki pszennej
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 844 kcal / 3533 kJ
- Białko
- 102.7 g
- Tłuszcz
- 32.7 g
- Węglowodany
- 24.8 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.7 g
- Sód
- 473.9 mg