Pełnoziarniste pity z warzywami i hummusem

Pełnoziarniste pity z warzywami i hummusem

4.8 5 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
8 sztuk

Składniki

  • 200 g wody letniej
  • 270 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 10 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • ⅔ łyżeczki cukru
  • 1 ⅓ łyżeczki soli plus 3-4 szczypty
  • 200 g rukoli
  • 270 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
  • 200 g pomidora pokrojonego na kawałki
  • 130 g ogórka pokrojonego w 5 mm półplastry
  • 1 ½ awokado dojrzałego, pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 1 ⅓ - 1 ¾ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 ½ łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 8 - 16 łyżek hummusu (160-320 g, patrz wskazówka)

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 519.9 mg
Białko 11 g
Kalorie 1596.6 kJ / 381.6 kcal
Tłuszcz 17.2 g
Błonnik 9.9 g
Tłuszcz nasycony 2.5 g
Węglowodany 50.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...