Wersje kompatybilne
Kotlety po kijowsku z masłem ziołowo-czosnkowym (de volaille)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Masło ziołowo-czosnkowe
-
80
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- ¾ łyżeczki soli
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g bazylii, świeżej, tylko liście
-
1 - 2
gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego - 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1 jajko
- 20 g bułki tartej, plus dodatkowa ilość do panierowania
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½ łyżeczki cebuli suszonej, mielonej (opcjonalnie)
- woda, do zwilżenia dłoni
- olej, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1465 kJ / 350 kcal
- Białko
- 25 g
- Węglowodany
- 8.5 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.5 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 662.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Imprezowy pierścień z szynką i serem
2h
Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym
1 godz. 25 min
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki
45 min
Kurczak w cieście francuskim
45 min
Udka kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem
1h 10 min
Pieczone piersi z kurczaka w pięciu smakach z ryżem i warzywami
1h 20min
Pieczone pulpety i pikantne ziemniaki z papryką
1 godz.
Cordon bleu z kurczaka
20 min
Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem
50 min
Kotlety pożarskie
40 min
Gnocchi w sosie szpinakowym z kurczakiem
35 min
Kurczak z warzywnym ryżem
45 min