Kremowa zupa ziemniaczana

Kremowa zupa ziemniaczana

4.8 2.1K oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

  • 50 - 80 g kostek boczku
    50 - 80 g boczku wędzonego, bez skóry i kości
  • 100 - 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 10 g masła
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 650 - 700 g ziemniaków w tym 250 g pokrojonych na kawałki i 400-500 pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka kminku, mielonego
  • ¾ - 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    3 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 1000 g wody
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
  • gałka muszkatołowa, mielona do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 215.2 kcal / 900.5 kJ
Białko 4.4 g
Tłuszcz 12 g
Węglowodany 23.4 g
Błonnik 3.2 g
Tłuszcz nasycony 6.1 g
Sód 382.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...