Kremowa zupa ziemniaczana
TM6 TM5

Kremowa zupa ziemniaczana

4.8 (1.3K ocen)

Składniki

  • 50 - 80 g kostek boczku
    lub 50 - 80 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 100 - 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 10 g masła
  • 650 - 700 g ziemniaków, w tym 250 g pokrojonych na 3 cm kawałki i 400-500 pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka kminku, mielonego
  • ¾ - 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 3 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1000 g wody
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka octu
    lub 1 łyżeczka soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • gałka muszkatołowa, mielona, do oprószenia
  • szczypiorek, świeży, posiekany, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
900.5 kJ / 215.2 kcal
Białko
4.4 g
Węglowodany
23.4 g
Tłuszcz
12 g
Tłuszcz nasycony
6.1 g
Błonnik
3.2 g
Sód
382.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy