Jajka z ziemniakami w sosie musztardowym
TM6 TM5

Jajka z ziemniakami w sosie musztardowym

4.5 (306 ocen)

Składniki

  • 920 g wody
  • 8 jajek
  • 750 g ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 6 szczypt soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 40 g mąki pszennej
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 30 - 40 g musztardy Dijon
  • 25 g musztardy francuskiej, ziarnistej
  • koperek, świeży, tylko liście, posiekane, do posypania
    lub rzeżucha, posiekana, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2074.5 kJ / 495.8 kcal
Białko
18.6 g
Węglowodany
43.5 g
Tłuszcz
27.9 g
Tłuszcz nasycony
13.9 g
Błonnik
5 g
Sód
531.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy