Jajka z ziemniakami w sosie musztardowym

Jajka z ziemniakami w sosie musztardowym

4.5 330 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje

Składniki

  • wody
    920 g
  • jajek
    8
  • ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
    750 g
  • soli plus dodatkowa ilość do smaku
    6 szczypt
  • masła pokrojonego na kawałki
    40 g
  • mąki pszennej
    40 g
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    200 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
    2 szczypty
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    2 szczypty
  • musztardy Dijon
    30 - 40 g
  • musztardy francuskiej ziarnistej
    25 g
  • koperek, świeży tylko liście, posiekane, do posypania
    rzeżucha, posiekana, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 495.8 kcal / 2074.5 kJ
Białko 18.6 g
Tłuszcz 27.9 g
Węglowodany 43.5 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 13.9 g
Sód 531.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...