Wersje kompatybilne
Wieprzowina z pieczarkami w sosie własnym i surówka z kalafiora
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Surówka z kalafiora
- 400 g różyczek kalafiora
- 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 40 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych (olej zachować)
- 20 g oleju, pozostałego po odsączeniu pomidorów
-
10
g octu jabłkowego lub winnego
lub 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego - ½ - ¾ łyżeczki soli
Gulasz wieprzowy z pieczarkami
- 30 g oliwy z oliwek
- 600 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paski (0,5 x 1 x 5 cm)
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli, plus 1 szczypta
- 30 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 200 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona -
1
łyżka skrobi ziemniaczanej
lub 1 łyżka skrobi kukurydzianej - 3 łyżki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1826.8 kJ / 436.6 kcal
- Białko
- 36.6 g
- Węglowodany
- 19.2 g
- Tłuszcz
- 24.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.3 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Sód
- 966.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szybka potrawka z kurczaka i pora z kluskami (spätzlami)
30 min
Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami
1 Std.
Klopsiki królewieckie z sosem, szparagami i ziemniakami
1 Std.
Gulasz wieprzowy
50 Min
Pilaw z wieprzowiną
50 Min
Grecka zupa z wołowiną (TM6)
1 Std. 50 Min
Indyk w musztardowym sosie śmietanowym z kluskami
45 Min
Kurczak Marengo
55 Min
Wolno gotowany gulasz wołowy z dynią i papryką (z osłoną noża miksującego)
5 Std. 45 Min
Greckie klopsiki (Kefthedes)
1h 30min
Gulasz cielęcy z ziemniakami i jabłkiem
1u. 25min
Ryż ze zrumienioną wołowiną i papryką
45 Min