
Urządzenia i Akcesoria
Żurek XXL
Składniki
-
cebuli przekrojonej na pół120 - 140 g
-
ząbki czosnku2 - 4
-
oleju40 g
-
boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę200 - 300 g
-
białych kiełbas, surowych plus dodatkowo 150 g obranej, pokrojonej na kawałki4 - 5
-
zakwasu na żurek gotowego (patrz wskazówka) lub wykonanego samodzielnie500 - 600 g
-
kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej100 g
-
majeranku, suszonego4 łyżeczki
-
chrzanu tartego, śmietankowego (opcjonalnie)2 łyżeczki
-
wody1400 g
-
ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę400 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM2 - 4 łyżeczki
-
przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM2 łyżeczki
-
liście laurowe, suszone4
-
ziaren ziela angielskiego4 - 6
-
jajek dokładnie umytych8
-
soli½ - 1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego4 szczypty
-
grzybów, suszonych uprzednio namoczonych4 - 6
Wartości odżywcze na 1 porcję
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Żurek z rumienionym boczkiem
1 godz. 10 min
Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką
1 godz.
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
1 godz. 15 min
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
2 godz.
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym
1 godz. 40 min
Zupa pieczarkowa z kurczakiem; Jednogarnkowy makaron à la ratatouille
55 min
Zupa gulaszowa
2 godz.
Warzywna zupa krem; Warzywa z kurczakiem, ryżem i sosem musztardowym; Lemoniada; Jabłka pod kruszonką
1 godz. 10 min
Kremowy żurek z białą kiełbasą
45 min
Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą
1 godz. 10 min
Krupnik i danie z indykiem na Varomie; Jabłka pod kruszonką
1 godz. 15 min
Lasagne bolońska
1 godz. 45 min