
Urządzenia i Akcesoria
Bigos z krojonej młodej kapusty (TM5)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
700 g białej kapusty młodej, bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
200 g młodej marchewki z odciętymi końcówkami, pokrojonej wzdłuż na pół
-
80 g cebuli przekrojonej pionowo na pół
-
150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
-
150 g kiełbasy np. śląskiej, podwawelskiej, pokrojonej w 1 cm półplastry
-
15 g oleju
-
20 g mąki pszennej (opcjonalnie, patrz wskazówka)
-
250 g wody
-
1 liść laurowy, suszony
-
½ łyżeczki kminku, mielonego (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
10 g koperku, świeżego posiekanego
-
40 - 60 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, patrz wskazówka)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
390.2 kcal /
1632.5 kJ
Białko
14.2 g
Tłuszcz
28.4 g
Węglowodany
22.2 g
Błonnik
6.6 g
Tłuszcz nasycony
8.4 g
Sód
1033.2 mg