Bigos z krojonej młodej kapusty (TM5)

Bigos z krojonej młodej kapusty (TM5)

4.4 137 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 700 g białej kapusty młodej, bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 200 g młodej marchewki z odciętymi końcówkami, pokrojonej wzdłuż na pół
  • 80 g cebuli przekrojonej pionowo na pół
  • 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 150 g kiełbasy np. śląskiej, podwawelskiej, pokrojonej w 1 cm półplastry
  • 15 g oleju
  • 20 g mąki pszennej (opcjonalnie, patrz wskazówka)
  • 250 g wody
  • 1 liść laurowy, suszony
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g koperku, świeżego posiekanego
  • 40 - 60 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, patrz wskazówka)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 390.2 kcal / 1632.5 kJ
Białko 14.2 g
Tłuszcz 28.4 g
Węglowodany 22.2 g
Błonnik 6.6 g
Tłuszcz nasycony 8.4 g
Sód 1033.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...