Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)

Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)

4.6 57 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
12 sztuk

Składniki

Bułeczki
  • mleka
    150 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    20 g
    2 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych
  • masła pokrojonego na kawałki
    70 g
  • cukru
    40 g
  • kardamonu, mielonego
    1 łyżeczkę
  • mąki pszennej
    350 g
  • jajko
    1
  • soli
    1 szczyptę
  • mąka pszenna do oprószenia
  • jajko roztrzepane, do posmarowania
    1
Bita śmietana i masa marcepanowa
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    500 g
  • cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia
    30 g
  • ekstraktu z wanilii, naturalnego
    2 łyżeczki
  • masy marcepanowej pokrojonej na kawałki
    200 g
  • kardamonu, mielonego
    ¼ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 416.7 kcal / 1743.3 kJ
Białko 7.4 g
Tłuszcz 26.3 g
Węglowodany 38.8 g
Błonnik 2.1 g
Tłuszcz nasycony 13.6 g
Sód 47.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...