
Urządzenia i Akcesoria
Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
12 sztuk
Składniki
Bułeczki
-
mleka150 g
-
drożdży świeżych pokruszonych20 g
-
masła pokrojonego na kawałki70 g
-
cukru40 g
-
kardamonu, mielonego1 łyżeczkę
-
mąki pszennej350 g
-
jajko1
-
soli1 szczyptę
-
mąka pszenna do oprószenia
-
jajko roztrzepane, do posmarowania1
Bita śmietana i masa marcepanowa
-
śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki500 g
-
cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia30 g
-
ekstraktu z wanilii, naturalnego2 łyżeczki
-
masy marcepanowej pokrojonej na kawałki200 g
-
kardamonu, mielonego¼ łyżeczki
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
416.7 kcal /
1743.3 kJ
Białko
7.4 g
Tłuszcz
26.3 g
Węglowodany
38.8 g
Błonnik
2.1 g
Tłuszcz nasycony
13.6 g
Sód
47.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

TŁUSTY CZWARTEK
10 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Ciasto karmelowe z owocami i sosem karmelowym
4 Std. 30 Min
Smażone bułki chińskie
2 Std. 30 Min
Chruścik lany
30 Min
Brytyjskie zakręcone pączki (Yum Yums)
2 Std. 30 Min
Oponki serowe
45 Min
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1 Std. 30 Min
Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika)
1 Std. 10 Min
Millefeuille (ciasto tysiąca płatków) z kremem czekoladowym i orzechami w karmelu
3 Std. 50 Min
Kostka kokosowa (lamingtony)
1 Std. 15 Min
Churros z sosem czekoladowym
45 Min
Mini Paris-Brest
10 Std. 40 Min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 Std.