Urządzenia i Akcesoria
Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
12 sztuk
Składniki
Bułeczki
-
150 g mleka
-
2 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
70 g masła pokrojonego na kawałki
-
40 g cukru
-
1 łyżeczkę kardamonu, mielonego
-
350 g mąki pszennej
-
1 jajko
-
1 szczyptę soli
-
mąka pszenna do oprószenia
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
Bita śmietana i masa marcepanowa
-
500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
30 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
200 g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki
-
¼ łyżeczki kardamonu, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
47.4 mg
Białko
7.4 g
Kalorie
1743.3 kJ /
416.7 kcal
Tłuszcz
26.3 g
Błonnik
2.1 g
Tłuszcz nasycony
13.6 g
Węglowodany
38.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
TŁUSTY CZWARTEK
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Szafranowe bułeczki lussekatter
2 Std. 10 Min
Plecione bułki z makiem
14 Std. 30 Min
Rolada malinowa
1 Std. 20 Min
Szampański crème brûlée z biszkoptami
3 Std.
Ciasto francuskie
1 Std. 45 Min
Mleczny chleb (metoda Tangzhong)
2 Std. 45 Min
Włoskie chlebki wielkanocne (Pane di Pasqua)
2 Std. 45 Min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2 Std. 15 Min
Puszysty sernik z mlekiem w proszku
4 Std. 50 Min
Eklerki pistacjowe
4 Std.
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2 Std. 50 Min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 Std.