Wersje kompatybilne
Dwukolorowy budyń waniliowo-czekoladowy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Budyń waniliowy
- 1000 g mleka
- 50 - 75 g cukru (patrz wskazówka)
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 laska wanilii (wyskrobane ziarna i pusty strączek; patrz wskazówka)
- 1 szczypta soli
Budyń czekoladowy
- 100 - 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao
- 1000 g mleka
- 100 - 150 g cukru (patrz wskazówka)
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 775 kJ / 185.2 kcal
- Białko
- 5.9 g
- Węglowodany
- 22.9 g
- Tłuszcz
- 7.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.2 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 80 mg
Alternatywne przepisy
Ragout z jagnięciny i warzyw z kuskusem; Budyń waniliowy
1h 15min
Dwukolorowy budyń kakaowo-truskawkowy
25min
Budyń bez laktozy
20min
Malinowa kasza manna z sosem waniliowym
30min
Gęsty budyń – 1100 g
15 Min
Kisiel cytrynowy
10min
Kasza manna; Śmietanowy sos truskawkowy
20min
Kisiel
10min
Gęsty budyń – 600 g
15 Min
Kasza manna
15 Min
Ryż na mleku; Karmelizowane jabłka z cynamonem
40min
Budyń czekoladowy
10min