Biało-czerwony sernik Red Velvet
TM6 TM5

Biało-czerwony sernik Red Velvet

4.4 (72 oceny)

Składniki

Ciasto Red Velvet

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 szczypta soli
  • 140 g maślanki, w temp. pokojowej
  • 140 g oleju
  • 1 jajko, w temp. pokojowej
  • ½ - 1 łyżeczka barwnika spożywczego, czerwonego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Warstwa sernikowa na zimno

  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 5 łyżek wody
  • 350 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
  • 250 g sera mascarpone, schłodzonego
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 400 g jogurtu typu greckiego, w temp. pokojowej
  • woda, gorąca, do rozpuszczenia żelatyny

Biało-czerwony sernik Red Velvet

  • 2 łyżki dżemu malinowego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1863.5 kJ / 445.4 kcal
Białko
7.9 g
Węglowodany
36.8 g
Tłuszcz
30.3 g
Tłuszcz nasycony
11.7 g
Błonnik
0.5 g
Sód
248.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy