Biało-czerwony sernik Red Velvet

Biało-czerwony sernik Red Velvet

4.4 88 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 8 godz. 15 min
12 porcji

Składniki

Ciasto Red Velvet
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 140 g maślanki w temp. pokojowej
  • 140 g oleju
  • 1 jajko w temp. pokojowej
  • ½ - 1 łyżeczka barwnika spożywczego, czerwonego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Warstwa sernikowa na zimno
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 5 łyżek wody
  • 350 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g sera mascarpone schłodzonego
  • woda gorąca, do rozpuszczenia żelatyny
  • 400 g jogurtu typu greckiego w temp. pokojowej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
Biało-czerwony sernik Red Velvet
  • 2 łyżki dżemu malinowego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 445.4 kcal / 1863.5 kJ
Białko 7.9 g
Tłuszcz 30.3 g
Węglowodany 36.8 g
Błonnik 0.5 g
Tłuszcz nasycony 11.7 g
Sód 248.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...