
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos karmelowy
-
250
g cukru
lub 250 g brązowego cukru - 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
- 50 g octu do Mycia Wstępnego
Czekoladowy spód
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
-
100
g wafli tortowych pokrojonych na 2 cm kawałki
lub 100 g wafelków do lodów pokrojonych na 2 cm kawałki
Polewa czekoladowa
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 65 g masła pokrojonego na kawałki
- 25 g mleka
Masa waniliowa
- 2 laski wanilii
- 300 g mleka
- 3 żółtka
- 80 g cukru
-
25
g skrobi kukurydzianej
lub 25 g skrobi ziemniaczanej - 25 g mąki pszennej
- 40 - 50 wody
- 10 g żelatyny w proszku
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 630 kcal / 2637.6 kJ
- Białko
- 8.4 g
- Tłuszcz
- 55.8 g
- Węglowodany
- 84.9 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.9 g
- Sód
- 40.6 mg