
Urządzenia i Akcesoria
Wytrawne ślimaczki drożdżowe na patyku
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
10 sztuk
Składniki
Ciasto drożdżowe
-
wody letniej160 g
-
cukru½ łyżeczki
-
drożdży świeżych pokruszonych20 g
-
mąki pszennej300 g
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski20 g
-
soli¾ łyżeczki
Nadzienie
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście10 g
-
szynki gotowanej pokrojonej na kawałki150 g
-
kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu200 g
-
prażonej cebulki, gotowej25 g
-
skrobi ziemniaczanej20 g
-
kminku, mielonego (opcjonalnie)1 szczypta
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
soli½ - ¾ łyżeczka
-
mąka pszenna do oprószenia kamienia do pizzy i blatu
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
204.5 kcal /
855.8 kJ
Białko
7.1 g
Tłuszcz
7.6 g
Węglowodany
27.4 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
3.2 g
Sód
492.7 mg