Wytrawne ślimaczki drożdżowe na patyku

Wytrawne ślimaczki drożdżowe na patyku

4.7 129 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
10 sztuk

Składniki

Ciasto drożdżowe
  • wody letniej
    160 g
  • cukru
    ½ łyżeczki
  • drożdży świeżych pokruszonych
    20 g
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • mąki pszennej
    300 g
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
    20 g
  • soli
    ¾ łyżeczki
Nadzienie
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    10 g
  • szynki gotowanej pokrojonej na kawałki
    150 g
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    200 g
  • prażonej cebulki, gotowej
    25 g
  • skrobi ziemniaczanej
    20 g
    20 g skrobi kukurydzianej
  • kminku, mielonego (opcjonalnie)
    1 szczypta
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • soli
    ½ - ¾ łyżeczka
  • mąka pszenna do oprószenia kamienia do pizzy i blatu

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 204.5 kcal / 855.8 kJ
Białko 7.1 g
Tłuszcz 7.6 g
Węglowodany 27.4 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 3.2 g
Sód 492.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...