
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 160 g wody letniej
- ½ łyżeczki cukru
-
20
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 300 g mąki pszennej
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- ¾ łyżeczki soli
Nadzienie
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 150 g szynki gotowanej pokrojonej na kawałki
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 25 g prażonej cebulki, gotowej
-
20
g skrobi ziemniaczanej
lub 20 g skrobi kukurydzianej - 1 szczypta kminku, mielonego (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczka soli
- mąka pszenna do oprószenia kamienia do pizzy i blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 204.5 kcal / 855.8 kJ
- Białko
- 7.1 g
- Tłuszcz
- 7.6 g
- Węglowodany
- 27.4 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.2 g
- Sód
- 492.7 mg