Urządzenia i Akcesoria
Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki (TM5, TM6)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje
Składniki
-
75 g soczewicy, suszonej dowolnej (patrz wskazówka)
-
1350 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
70 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
½ cebuli szalotki (ok. 15 g)
-
20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia20 g oleju sezamowego, prażonego plus dodatkowa ilość do skropienia
-
1 - 1 ¼ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
¼ łyżeczki oregano, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
-
5 g oliwy z oliwek
-
160 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
-
ziarna sezamu, białego do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1282 mg
Białko
25.2 g
Kalorie
2562.2 kJ /
612.4 kcal
Tłuszcz
14.9 g
Błonnik
8.8 g
Tłuszcz nasycony
2.3 g
Węglowodany
104 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Wegański sos boloński z zamiennikiem parmezanu
50 min
Wegetariańskie kotleciki z kaszą gryczaną
1 godz. 10 min
Buraczane klopsiki z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty
1 godz. 30 min
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1 godz.
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 godz. 35 min
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45 min
Kasza gryczana z sosem pieczarkowo-pomidorowym
40 min
Wegańskie fajitas z tofu i warzywami
25 min
Makaron z fasolką szparagową, tofu i cukinią
30 min
Potrawka warzywna z ryżem
30 min
Bolognese z kalafiorem
55 min
Sos warzywny z masłem orzechowym
30 min