Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym

Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym

3.9 647 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1300 g wody
  • 200 g czerwonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
  • 160 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 2 - 2 ¼ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 300 g makaronu, suchego, typu penne z pszenicy durum lub pełnoziarnistego
  • olej rzepakowy ilość do smażenia
  • bazylia, świeża do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 743.8 kcal / 3114 kJ
Białko 29.5 g
Tłuszcz 24.3 g
Węglowodany 111.3 g
Błonnik 10.8 g
Tłuszcz nasycony 4.5 g
Sód 1458.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...