
Wersje kompatybilne
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1300 g wody
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
- 160 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 2 - 2 ¼ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 300 g makaronu, suchego, typu penne z pszenicy durum lub pełnoziarnistego
- olej rzepakowy ilość do smażenia
- bazylia, świeża do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 743.8 kcal / 3114 kJ
- Białko
- 29.5 g
- Tłuszcz
- 24.3 g
- Węglowodany
- 111.3 g
- Błonnik
- 10.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Sód
- 1458.5 mg