
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Namaczanie śliwek
- 500 g śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych w ćwiartki
- 250 g rumu białego lub ciemnego
Ciasto kakaowe
- 6 jajek
- 160 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g oleju
- 1 szczypta soli
Krem
- 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 200 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 400 g kremu orzechowo-czekoladowego (patrz wskazówka), w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
Przełożenie i polewa
- 120 g kawy, zaparzonej ostudzonej
- 50 g rumu białego lub ciemnego
- 4 - 5 łyżek powideł śliwkowych
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 515 kcal / 2154.7 kJ
- Białko
- 5.9 g
- Tłuszcz
- 30.7 g
- Węglowodany
- 48.9 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.8 g
- Sód
- 102.7 mg