Urządzenia i Akcesoria
Ciasto pijana śliwka
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 6 godz.
20 porcji
Składniki
Namaczanie śliwek
-
500 g śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych w ćwiartki
-
250 g rumu białego lub ciemnego
Ciasto kakaowe
-
6 jajek
-
160 g cukru
-
180 g mąki pszennej
-
30 g kakao
-
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
150 g oleju
-
1 szczypta soli
Krem
-
200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
200 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
400 g kremu orzechowo-czekoladowego (patrz wskazówka), w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
Przełożenie i polewa
-
120 g kawy, zaparzonej ostudzonej
-
50 g rumu białego lub ciemnego
-
4 - 5 łyżek powideł śliwkowych
-
100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
102.7 mg
Białko
5.9 g
Kalorie
2154.7 kJ /
515 kcal
Tłuszcz
30.7 g
Błonnik
4.3 g
Tłuszcz nasycony
16.8 g
Węglowodany
48.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PYSZNE CIASTA II
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto makowa panienka
7h 40min
Wiśniowa chmurka
8h 30min
Rolada tiramisu
4h
Ciasto Rocher (bez pieczenia)
6h 45min
Ciasto Marlenka
27h 40min
Sernik z żurawiną
10h
Ciasto Filadelfia z malinami (bez pieczenia)
5h 50min
Ciasto słonecznikowiec
9h
Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady
48h
Rolada kawowo-orzechowa
2h 30min
Ciasto łabędzi puch
5h 30min
Ciasto Pani Walewska
9h 30min