Ciasto pijana śliwka
TM6 TM5

Ciasto pijana śliwka

4.7 (418 ocen)

Składniki

Namaczanie śliwek

  • 500 g śliwek suszonych, bez pestek, pokrojonych w ćwiartki
  • 250 g rumu, białego lub ciemnego

Ciasto kakaowe

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g oleju
  • 1 szczypta soli

Krem

  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 400 g kremu orzechowo-czekoladowego (patrz wskazówka), w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki

Przełożenie i polewa

  • 120 g kawy, zaparzonej, ostudzonej
  • 50 g rumu, białego lub ciemnego
  • 4 - 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2154.7 kJ / 515 kcal
Białko
5.9 g
Węglowodany
48.9 g
Tłuszcz
30.7 g
Tłuszcz nasycony
16.8 g
Błonnik
4.3 g
Sód
102.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy