Urządzenia i Akcesoria
Ciasto pijana śliwka
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 6 godz.
20 porcji
Składniki
Namaczanie śliwek
-
500 g śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych w ćwiartki
-
250 g rumu białego lub ciemnego
Ciasto kakaowe
-
6 jajek
-
160 g cukru
-
180 g mąki pszennej
-
30 g kakao
-
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
150 g oleju
-
1 szczypta soli
Krem
-
200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
200 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
400 g kremu orzechowo-czekoladowego (patrz wskazówka), w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
Przełożenie i polewa
-
120 g kawy, zaparzonej ostudzonej
-
50 g rumu białego lub ciemnego
-
4 - 5 łyżek powideł śliwkowych
-
100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
102.7 mg
Białko
5.9 g
Kalorie
2154.7 kJ /
515 kcal
Tłuszcz
30.7 g
Błonnik
4.3 g
Tłuszcz nasycony
16.8 g
Węglowodany
48.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PYSZNE CIASTA II
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto czekoladowe z orzeszkami ziemnymi
6 godz.
Ciasto makowa panienka
7 godz. 40 min
Rolada kawowo-orzechowa
2 godz. 30 min
Ciasto Rocher (bez pieczenia)
6 godz. 45 min
Ciasto Marlenka
27 godz. 40 min
Makowiec z bezą
2 godz. 40 min
Ciasto łabędzi puch
5 godz. 30 min
Ciasto Pani Walewska
9 godz. 30 min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2 godz. 30 min
Wiśniowa chmurka
8 godz. 30 min
Ciasto słonecznikowiec
9 godz.
Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady
48 godz.