![Podłużne bułki pszenne Podłużne bułki pszenne](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/A0E9D3FE-0CFC-4203-AF69-E70801BD1752/Derivates/694364A6-FBF4-44D7-AE77-E865019B8479.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 650 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 400 g mleka
- 1 jajko, rozmiar L
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1083.1 kJ / 258.9 kcal
- Białko
- 8.6 g
- Węglowodany
- 41.9 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 183.5 mg
Alternatywne przepisy
Świderki z makiem
2 godz. 10 min
Bułki maślane z ziarnami
2h
Bułki-trojaczki z ziarnami
2h 40min
Słonecznikowe bagietki
1 Std. 10 Min
Mleczne bułki do odrywania
4h
Plecione bułki z makiem
14 godz. 30 min
Kajzerki
15 godz. 45 min
Słodkie maślane rogale
2 godz. 10 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Chleb tygrysi
4h
Szybkie kajzerki
1h 50min
Chleb codzienny na drożdżach
3h 45min