Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym

Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym

4.5 395 ocen
Przygotowanie 1 godz. 45 min
Czas całkowity 48 godz.
16 porcji

Składniki

Biszkopt czekoladowy
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 8 jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
Żelka z czarnej porzeczki
  • 400 g czarnych porzeczek, świeżych
    400 g czarnych porzeczek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Krem z masłem orzechowym i kajmakiem
  • 500 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 270 g masła orzechowego schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 180 g masy kajmakowej schłodzonej, podzielonej na kawałki
Przełożenie
  • 250 - 300 g czarnej herbaty, zaparzonej niezbyt mocnej
Drip czekoladowy i dekoracja
  • 150 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 10 - 30 g mleka (opcjonalnie)
  • rurki waflowe pralinki, czekoladki itp., do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 538.5 kcal / 2253 kJ
Białko 12.6 g
Tłuszcz 33 g
Węglowodany 50.6 g
Błonnik 4.8 g
Tłuszcz nasycony 15.1 g
Sód 219.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...