Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym

Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym

4.5 385 ocen
Przygotowanie 1 godz. 45 min
Czas całkowity 48 godz.
16 porcji

Składniki

Biszkopt czekoladowy
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
    100 g
  • jajek
    8
  • cukru
    200 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • mąki pszennej
    200 g
  • kakao
    25 g
  • proszku do pieczenia
    1 czubata łyżeczka
  • soli
    2 szczypty
Żelka z czarnej porzeczki
  • czarnych porzeczek, świeżych
    400 g
    400 g czarnych porzeczek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • cukru
    100 g
  • wody
    3 łyżki
  • żelatyny w proszku
    2 łyżeczki
Krem z masłem orzechowym i kajmakiem
  • sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
    500 g
  • masła orzechowego schłodzonego, podzielonego na kawałki
    270 g
  • masy kajmakowej schłodzonej, podzielonej na kawałki
    180 g
Przełożenie
  • czarnej herbaty, zaparzonej niezbyt mocnej
    250 - 300 g
Drip czekoladowy i dekoracja
  • czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
    150 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    150 g
  • mleka (opcjonalnie)
    10 - 30 g
  • rurki waflowe pralinki, czekoladki itp., do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 538.5 kcal / 2253 kJ
Białko 12.6 g
Tłuszcz 33 g
Węglowodany 50.6 g
Błonnik 4.8 g
Tłuszcz nasycony 15.1 g
Sód 219.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...