Kremówki (Napoleonki)
TM6 TM5

Kremówki (Napoleonki)

4.7 (415 ocen)

Składniki

Budyń do kremu

  • 900 g mleka, w temp. pokojowej
  • 6 żółtek
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej

Blaty z ciasta francuskiego

  • 550 - 600 g ciasta francuskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka), przekrojonego na 2 równe części lub 2 płaty gotowego ciasta francuskiego (po ok. 275 g każdy)
  • mąka pszenna, do oprószenia blatu

Krem

  • 300 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 20 - 30 g spirytusu rektyfikowanego 96% (opcjonalnie)
  • cukier puder, do oprószenia ciasta

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2810 kJ / 671 kcal
Białko
8 g
Węglowodany
53 g
Tłuszcz
46 g
Tłuszcz nasycony
29 g
Błonnik
0.8 g
Sód
94 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy