Kremówki (Napoleonki)

Kremówki (Napoleonki)

4.7 489 ocen
Przygotowanie 2 godz.
Czas całkowity 6 godz. 30 min
12 porcji

Składniki

Budyń do kremu
  • 900 g mleka w temp. pokojowej
  • 6 żółtek
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
Blaty z ciasta francuskiego
  • 550 - 600 g ciasta francuskiego wykonanego w TM (patrz wskazówka), przekrojonego na 2 równe części lub 2 płaty gotowego ciasta francuskiego (po ok. 275 g każdy)
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
Krem
  • 300 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 20 - 30 g spirytusu rektyfikowanego 96% (opcjonalnie)
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 671 kcal / 2810 kJ
Białko 8 g
Tłuszcz 46 g
Węglowodany 53 g
Błonnik 0.8 g
Tłuszcz nasycony 29 g
Sód 94 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...