Kremówki (Napoleonki)

Kremówki (Napoleonki)

4.7 474 oceny
Przygotowanie 2 godz.
Czas całkowity 6 godz. 30 min
12 porcji

Składniki

Budyń do kremu
  • mleka w temp. pokojowej
    900 g
  • żółtek
    6
  • cukru
    180 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • mąki pszennej
    100 g
  • skrobi ziemniaczanej
    80 g
Blaty z ciasta francuskiego
  • ciasta francuskiego wykonanego w TM (patrz wskazówka), przekrojonego na 2 równe części lub 2 płaty gotowego ciasta francuskiego (po ok. 275 g każdy)
    550 - 600 g
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
Krem
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    300 g
  • spirytusu rektyfikowanego 96% (opcjonalnie)
    20 - 30 g
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 671 kcal / 2810 kJ
Białko 8 g
Tłuszcz 46 g
Węglowodany 53 g
Błonnik 0.8 g
Tłuszcz nasycony 29 g
Sód 94 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...