
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 50 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 200 g serka homogenizowanego, waniliowego
- 1 żółtko
- 6 jabłek, odmiany Szara lub Złota Reneta, w całości (patrz wskazówka)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1540.3 kJ / 368.1 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 53.3 g
- Tłuszcz
- 15.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.2 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 75.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czeskie ciasto serowe z kratką
1h 50 min
Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
3 Std.
Bułeczki ze śliwkami i sosem śliwkowym
2h
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 Std. 55 Min
Ciasto Marlenka
27 Std. 40 Min
Szarlotka tatrzańska (TM6)
2h
Szarlotka tatrzańska (TM5)
2h
Małpi chlebek
3 Std.
Ciasto z cytrusową marmoladą
2h
Włoska tarta z dżemem
2h 35min
Ciasto piaskowe z jabłkami
1h 10 min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2hod. 30min