Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 50 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 200 g serka homogenizowanego, waniliowego
- 1 żółtko
- 6 jabłek, odmiany Szara lub Złota Reneta, w całości (patrz wskazówka)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1540.3 kJ / 368.1 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 53.3 g
- Tłuszcz
- 15.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.2 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 75.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM5)
1h
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 Std. 30 Min
Placki z tartych ziemniaków (TM6)
45 Min
Chleb zawijany ze słodkim nadzieniem
1h 50min
Czeskie ciasto serowe z kratką
1h 50min
Wieniec z makiem i morelami
1h 30min
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
2h 10min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1sa 55 dk
Szarlotka tatrzańska (TM6)
2h
Szarlotka tatrzańska (TM5)
2h
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1 Std. 45 Min
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1h 15min