Ciasto łabędzi puch
TM6 TM5

Ciasto łabędzi puch

4.6 (414 ocen)

Składniki

Masa kokosowa do kremu

  • 2 białe bułki, czerstwe, typu kajzerka, pokrojone na kawałki (ok. 80 g)
  • 700 g mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli

Krem kokosowy

  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru pudru

Przełożenie

  • 150 g wody
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 4 - 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 30 g masła
  • 70 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1291.4 kJ / 308.6 kcal
Białko
4.8 g
Węglowodany
32.5 g
Tłuszcz
18.6 g
Tłuszcz nasycony
12.9 g
Błonnik
2 g
Sód
77.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy