
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto kakaowe
- 8 jajek
- 180 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 35 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 70 g oleju
Krem śmietanowy
- 1 czubata łyżeczka żelatyny w proszku
- 5 łyżek wody, plus dodatkowa ilość gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 800 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
- 50 g cukru pudru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Przełożenie
- 150 g dżemu z czarnej porzeczki
- 120 g wody mineralnej, niegazowanej
- 50 g wódki
- 5 g kakao naturalnego, niesłodzonego
Polewa czekoladowa i wykończenie
- 150 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 40 g mleka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2470 kJ / 590 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 54 g
- Tłuszcz
- 36 g
- Tłuszcz nasycony
- 18 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 201 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady
48 godz.
Wilgotny biszkopt z olejem
4 godz.
Biszkopt
1 godz. 50 min
Tort Czarny Las
5 godz.
Kremówki (Napoleonki)
6 godz. 30 min
Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym
48 godz.
Biszkopt kakaowy
4 godz.
Rolada tiramisu
4 godz.
Polewa czekoladowa do tortu (drip)
10 min
Krem cappuccino na białej czekoladzie
40 min
Biszkopt czekoladowy
4 godz.
Krem kokosowy
15 min