Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)
TM6

Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)

4.7 (41 ocen)

Składniki

Strudel jabłkowy (Apfelstrudel)

  • 80 g rodzynek
  • 30 g rumu (patrz wskazówka)
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 żółtko
  • 60 g mleka
  • 5 g octu, białego (10%)
  • 1 szczypta soli
  • olej, do natłuszczenia
  • 700 g jabłek np. Szara lub Złota Reneta, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
  • 80 g cukru
  • 40 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego

Sos waniliowy

  • 300 g mleka
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 żółtka
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder, do oprószenia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1316.7 kJ / 314.7 kcal
Białko
4.6 g
Węglowodany
45.9 g
Tłuszcz
12.8 g
Tłuszcz nasycony
7.5 g
Błonnik
2.7 g
Sód
84.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy