
Urządzenia i Akcesoria
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 4 godz. 40 min
10 porcji
Składniki
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel)
-
rodzynek80 g
-
rumu (patrz wskazówka)30 g
-
masła pokrojonego na kawałki100 g
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia150 g
-
żółtko1
-
mleka60 g
-
octu, białego (10%)5 g
-
soli1 szczypta
-
olej do natłuszczenia
-
jabłek np. Szara lub Złota Reneta, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)700 g
-
cukru80 g
-
bułki tartej40 g
-
cynamonu, mielonego1 łyżeczka
Sos waniliowy
-
mleka300 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu50 g
-
żółtka2
-
skrobi ziemniaczanej15 g
-
cukru30 g
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM2 łyżeczki
-
soli1 szczypta
-
cukier puder do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
314.7 kcal /
1316.7 kJ
Białko
4.6 g
Tłuszcz
12.8 g
Węglowodany
45.9 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
7.5 g
Sód
84.1 mg