Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)

Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)

4.7 45 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 4 godz. 40 min
10 porcji

Składniki

Strudel jabłkowy (Apfelstrudel)
  • rodzynek
    80 g
  • rumu (patrz wskazówka)
    30 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    100 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    150 g
  • żółtko
    1
  • mleka
    60 g
  • octu, białego (10%)
    5 g
  • soli
    1 szczypta
  • olej do natłuszczenia
  • jabłek np. Szara lub Złota Reneta, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
    700 g
  • cukru
    80 g
  • bułki tartej
    40 g
  • cynamonu, mielonego
    1 łyżeczka
Sos waniliowy
  • mleka
    300 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    50 g
  • żółtka
    2
  • skrobi ziemniaczanej
    15 g
  • cukru
    30 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • soli
    1 szczypta
  • cukier puder do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 314.7 kcal / 1316.7 kJ
Białko 4.6 g
Tłuszcz 12.8 g
Węglowodany 45.9 g
Błonnik 2.7 g
Tłuszcz nasycony 7.5 g
Sód 84.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...