Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna fasoli (7 g)
- 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 850 g wody
- 10 g soli
- 15 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia i skropienia
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- przecier pomidorowy, typu passata, z bazylią lub ziołami, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 4481.5 kJ / 1071.1 kcal
- Białko
- 33.2 g
- Węglowodany
- 206 g
- Tłuszcz
- 17.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.4 g
- Błonnik
- 9.7 g
- Sód
- 1966.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pizzerinki z rumienionymi pieczarkami, serem tylżyckim i szynką
1h 55 min
Gruzińskie placki z mięsem (kubdari)
1h 50min
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem (z osłoną noża miksującego 2.0)
2 Std. 45 Min
Makaron w sosie śmietanowo-serowym z suszonymi pomidorami
45 min
Quesadille z chorizo i guacamole
25 min
Pieczywo maca
50 Min
Ziemniaki i fasolka szparagowa z pesto pietruszkowym
35 min
Pinsa z mozzarellą i oliwkami
52 godz.
Placek czosnkowo-serowy
2 Std.
Gofry z kawą zbożową i truskawkami
35 min
Śródziemnomorski chleb rozmarynowy
1h 55 min
Pizza w stylu chicagowskim (Chicago deep dish pizza)
1 godz. 35 min