Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna fasoli (7 g)
- 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 850 g wody
- 10 g soli
- 15 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia i skropienia
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- przecier pomidorowy, typu passata, z bazylią lub ziołami, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 4481.5 kJ / 1071.1 kcal
- Białko
- 33.2 g
- Węglowodany
- 206 g
- Tłuszcz
- 17.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.4 g
- Błonnik
- 9.7 g
- Sód
- 1966.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki maślane z ziarnami
2h
Pizza w stylu chicagowskim (Chicago deep dish pizza)
1h 35 min.
Szwajcarski chleb rustykalny
25 godz. 20 min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6)
1h
Gruzińskie placki z mięsem (kubdari)
1 Std. 50 Min
Południowoafrykański żółty ryż
20 min
Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem (TM6)
1h 15min
Klasyczne chlebki naan
1 godz. 30 min
Placek czosnkowo-serowy
2h
Szybka pizza neapolitańska
50 min
Empanada XXL
1h 15min
Pizzerinki z rumienionymi pieczarkami, serem tylżyckim i szynką
1sa 55 dk