
Wersje kompatybilne
Piersi z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ratatouille i ziemniakami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Piersi z indyka sous-vide
- 4 filety z piersi indyka, bez skóry i kości (po ok. 180 g każdy)
- 2 plastry masła (po ok. 10 g każdy)
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1200 - 1300 g wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
Ratatouille i ziemniaki
-
70
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 70 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki - 5 g liści bazylii, świeżych
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
- 250 g bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę
- 1 czerwona papryka (ok. 180 g), bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 100 g wody
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 500 g ziemniaków pokrojonych w ósemki (patrz wskazówka)
- masło klarowane do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 574 kcal / 2402 kJ
- Białko
- 49 g
- Tłuszcz
- 26 g
- Węglowodany
- 37 g
- Błonnik
- 7.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Sód
- 895 mg
Alternatywne przepisy
Sałatka z kurczakiem; Ryż na mleku z karmelizowanymi gruszkami
1 godz. 15 min
Roladki z kurczaka z warzywnym kuskusem; Tiramisu truskawkowo-melonowe
1 godz. 35 min
Warzywna potrawka z kurczakiem i surówka brokułowa; Budyń z owoców jagodowych
1 godz. 10 min
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
1 godz. 15 min
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
2 godz.
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM6)
1 godz. 40 min
Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami; Warstwowy deser śliwkowy
1 godz. 50 min
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki
45 min
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
50 min
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45 min
Ziołowy filet z indyka z marchewką i fasolką oraz purée z ziemniaków i batatów
50 min
Polędwiczki wieprzowe faszerowane śliwkami z ziemniakami
1 godz. 20 min