Piersi z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ratatouille i ziemniakami

Piersi z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ratatouille i ziemniakami

4.7 32 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Piersi z indyka sous-vide
  • 4 filety z piersi indyka, bez skóry i kości (po ok. 180 g każdy)
  • 2 plastry masła (po ok. 10 g każdy)
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1200 - 1300 g wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
Ratatouille i ziemniaki
  • 70 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    70 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 5 g liści bazylii, świeżych
  • 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 250 g bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 1 czerwona papryka (ok. 180 g), bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w ósemki (patrz wskazówka)
  • masło klarowane do smażenia

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 895 mg
Białko 49 g
Kalorie 2402 kJ / 574 kcal
Tłuszcz 26 g
Błonnik 7.3 g
Tłuszcz nasycony 9 g
Węglowodany 37 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...