
Urządzenia i Akcesoria
Piersi z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ratatouille i ziemniakami
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
Piersi z indyka sous-vide
-
filety z piersi indyka, bez skóry i kości (po ok. 180 g każdy)4
-
masła (po ok. 10 g każdy)2 plastry
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego30 g
-
wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)1200 - 1300 g
Ratatouille i ziemniaki
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki70 g
-
liści bazylii, świeżych5 g
-
cebuli przekrojonej na pół70 g
-
ząbek czosnku1
-
oliwy z oliwek20 g
-
cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę250 g
-
bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę250 g
-
czerwona papryka (ok. 180 g), bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę1
-
krojonych pomidorów, z puszki400 g
-
wody100 g
-
soli plus dodatkowa ilość do oprószenia1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia½ łyżeczki
-
cukru1 łyżeczka
-
ziół prowansalskich, suszonych2 łyżeczki
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
ziemniaków pokrojonych w ósemki (patrz wskazówka)500 g
-
masło klarowane do smażenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
574 kcal /
2402 kJ
Białko
49 g
Tłuszcz
26 g
Węglowodany
37 g
Błonnik
7.3 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Sód
895 mg