Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typu 1850-2000
- 300 g wody
- 60 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g, patrz wskazówka) - 25 g miodu
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 150 g cebuli, przekrojonej pionowo na pół
- 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 4-5 kawałków
-
2
łyżeczki rozmarynu, świeżego, posiekanego
lub 1 - 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych - ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1543.9 kJ / 369 kcal
- Białko
- 9.9 g
- Węglowodany
- 56.6 g
- Tłuszcz
- 11.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 201.3 mg
Alternatywne przepisy
Wytrawne muffinki warzywne z serem (BLW, dla dzieci)
45 min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 godz. 40 min
Ciastka z migdałami i gorzką czekoladą
40 Min
Pełnoziarnista focaccia z papryką i cebulą (TM5)
3h 20min
Mini chlebki do koszyka wielkanocnego
2 godz.
Chrupkie pieczywo żurawinowo-kokosowe
2h 15 min
Bawarski chleb preclowy
2 godz.
Świderki z makiem
2 Std. 10 Min
Ciasto na pizzę z pesto bazyliowym
2 godz. 30 min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1h 15min
Ślimaczki bazyliowe z serem edamskim i porem
2 godz. 30 min
Bawarskie bułki preclowe (Panini di Heidi)
4h 30 min