
Wersje kompatybilne
Placki kukurydziane z konfiturą paprykową i kremem z awokado
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Konfitura paprykowa
- 400 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 3 łyżeczki suszonych płatków chili
- 200 g cukru
- 100 g octu jabłkowego
- 80 g wody
Krem z awokado
- 1 awokado dojrzałe, pokrojone na kawałki
-
50
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 50 g jogurtu greckiego - ¼ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Placki kukurydziane
- 2 jajka
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 5 cm kawałki
- 120 g wody
- 70 g mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka)
-
30
g skrobi ziemniaczanej
lub 30 g skrobi kukurydzianej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego do smaku
- 250 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
- 200 g sera feta pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 - 3 łyżki oleju
-
rukiew wodna, liście do dekoracji
lub roszponka do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 104.9 kcal / 439 kJ
- Białko
- 4 g
- Tłuszcz
- 5.5 g
- Węglowodany
- 10.5 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Sód
- 337.6 mg