Placki kukurydziane z konfiturą paprykową i kremem z awokado

Placki kukurydziane z konfiturą paprykową i kremem z awokado

4.3 26 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
20 sztuk

Składniki

Konfitura paprykowa
  • 400 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 3 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 200 g cukru
  • 100 g octu jabłkowego
  • 80 g wody
Krem z awokado
  • 1 awokado dojrzałe, pokrojone na kawałki
  • 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    50 g jogurtu greckiego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Placki kukurydziane
  • 2 jajka
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 5 cm kawałki
  • 120 g wody
  • 70 g mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka)
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
    30 g skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego do smaku
  • 250 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
  • 200 g sera feta pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • rukiew wodna, liście do dekoracji
    roszponka, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 337.6 mg
Białko 4 g
Kalorie 439 kJ / 104.9 kcal
Tłuszcz 5.5 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 1.8 g
Węglowodany 10.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...