
Urządzenia i Akcesoria
Placki kukurydziane z konfiturą paprykową i kremem z awokado
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
20 sztuk
Składniki
Konfitura paprykowa
-
czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki400 g
-
suszonych płatków chili3 łyżeczki
-
cukru200 g
-
octu jabłkowego100 g
-
wody80 g
Krem z awokado
-
awokado dojrzałe, pokrojone na kawałki1
-
kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu50 g
-
soli¼ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego2 szczypty
Placki kukurydziane
-
jajka2
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście5 g
-
szczypiorku, świeżego pokrojonego na 5 cm kawałki10 g
-
wody120 g
-
mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka)70 g
-
skrobi ziemniaczanej30 g
-
proszku do pieczenia, bezglutenowego2 łyżeczki
-
papryki słodkiej, mielonej½ łyżeczki
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego do smaku1 - 2 szczypty
-
kukurydzy, konserwowej odsączonej250 g
-
sera feta pokrojonego na 3 cm kawałki200 g
-
oleju2 - 3 łyżki
-
rukiew wodna, liście do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
104.9 kcal /
439 kJ
Białko
4 g
Tłuszcz
5.5 g
Węglowodany
10.5 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Sód
337.6 mg