![Placki kukurydziane z konfiturą paprykową i kremem z awokado Placki kukurydziane z konfiturą paprykową i kremem z awokado](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/3D22C1A5-4324-4F37-9C3F-85D4D7874536/Derivates/39F34B2D-3286-494F-A73E-5E45A47C1D15.jpg)
Wersje kompatybilne
Placki kukurydziane z konfiturą paprykową i kremem z awokado
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Konfitura paprykowa
- 400 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 3 łyżeczki suszonych płatków chili
- 200 g cukru
- 100 g octu jabłkowego
- 80 g wody
Krem z awokado
- 1 awokado, dojrzałe, pokrojone na kawałki
-
50
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 50 g jogurtu greckiego - ¼ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Placki kukurydziane
- 2 jajka
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g szczypiorku, świeżego, pokrojonego na 5 cm kawałki
- 120 g wody
- 70 g mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka)
-
30
g skrobi ziemniaczanej
lub 30 g skrobi kukurydzianej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego do smaku
- 250 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej
- 200 g sera feta, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 - 3 łyżki oleju
-
rukiew wodna, liście, do dekoracji
lub roszponka, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 439 kJ / 104.9 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 10.5 g
- Tłuszcz
- 5.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 337.6 mg
Alternatywne przepisy
Deser lodowy z kawałkami ciastek
6 Std. 30 Min
Kanapki z pastą z fasoli
5 min
Tofucznica
30min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM5)
1h
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM5)
35min
Serowo-warzywny spód do pizzy
45min
Kurczak curry z „ryżem” z kalafiora
25min
Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem
10min
Malinowo-kakaowa gryczanka
35min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6)
1h
Bowl z kurczakiem, serem feta i dipem paprykowym
40min
Makaron z fasolką szparagową, tofu i cukinią
30min