Placki kukurydziane z konfiturą paprykową i kremem z awokado

Placki kukurydziane z konfiturą paprykową i kremem z awokado

4.4 24 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
20 sztuk

Składniki

Konfitura paprykowa
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    400 g
  • suszonych płatków chili
    3 łyżeczki
  • cukru
    200 g
  • octu jabłkowego
    100 g
  • wody
    80 g
Krem z awokado
  • awokado dojrzałe, pokrojone na kawałki
    1
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    50 g
    50 g jogurtu greckiego
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
Placki kukurydziane
  • jajka
    2
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 g
  • szczypiorku, świeżego pokrojonego na 5 cm kawałki
    10 g
  • wody
    120 g
  • mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka)
    70 g
  • skrobi ziemniaczanej
    30 g
    30 g skrobi kukurydzianej
  • proszku do pieczenia, bezglutenowego
    2 łyżeczki
  • papryki słodkiej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego do smaku
    1 - 2 szczypty
  • kukurydzy, konserwowej odsączonej
    250 g
  • sera feta pokrojonego na 3 cm kawałki
    200 g
  • oleju
    2 - 3 łyżki
  • rukiew wodna, liście do dekoracji
    roszponka, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 104.9 kcal / 439 kJ
Białko 4 g
Tłuszcz 5.5 g
Węglowodany 10.5 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 1.8 g
Sód 337.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...