Urządzenia i Akcesoria
Placki kukurydziane z konfiturą paprykową i kremem z awokado
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
20 sztuk
Składniki
Konfitura paprykowa
-
400 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
3 łyżeczki suszonych płatków chili
-
200 g cukru
-
100 g octu jabłkowego
-
80 g wody
Krem z awokado
-
1 awokado dojrzałe, pokrojone na kawałki
-
50 g jogurtu greckiego50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
¼ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Placki kukurydziane
-
2 jajka
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
10 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 5 cm kawałki
-
120 g wody
-
70 g mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka)
-
30 g skrobi kukurydzianej30 g skrobi ziemniaczanej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki soli
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego do smaku
-
250 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
-
200 g sera feta pokrojonego na 3 cm kawałki
-
2 - 3 łyżki oleju
-
roszponka, do dekoracjirukiew wodna, liście do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
337.6 mg
Białko
4 g
Kalorie
439 kJ /
104.9 kcal
Tłuszcz
5.5 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Węglowodany
10.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Orzechowe ravioli z szampańskim sosem
1 godz. 30 min
Jajka po szkocku w falafelach z sosem jogurtowym
50 min
Placek z mąki z ciecierzycy (farinata) z pastą z tuńczyka
1 godz. 5 min
Pinsa z mozzarellą i oliwkami
52 godz.
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM5)
1 godz.
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM5)
35 min
Placki z dyni z twarożkiem ziołowym i łososiem
40 min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów
40 min
Papryki faszerowane szpinakiem z sosem miętowym
55 min
Placki pomidorowe po grecku i sałatka z rumienioną ciecierzycą
50 min
Kalafiorowy podpłomyk z serkiem kremowym, cebulą, bakłażanem i boczkiem
1 godz. 20 min
Steki kalafiorowe z purée fasolowym
25 min