
Urządzenia i Akcesoria
„Serowa” zapiekanka makaronowa z wegańskimi klopsikami
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
Wegańskie klopsiki
-
wody ciepłej30 g
-
siemienia lnianego mielonego1 łyżka
-
czerstwego chleba wegańskiego, pokrojonego na kawałki150 g
-
ząbki czosnku4
-
natki pietruszki, świeżej tylko liście20 g
-
oliwy z oliwek50 g
-
cebuli przekrojonej na pół200 g
-
pieczarek przekrojonych na pół200 g
-
soczewicy z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej200 g
-
bazylii, suszonej1 łyżeczka
-
oregano, suszonego1 łyżeczka
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
Makaron, wegański sos serowy i sos pomidorowy
-
wody1200 g
-
soli2 ½ łyżeczki
-
oliwy z oliwek25 g
-
makaronu, suchego, krótkiego np. penne320 g
-
krojonych pomidorów, z puszki800 g
-
koncentratu pomidorowego100 g
-
pieprzu czarnego, mielonego¾ łyżeczki
-
oregano, suszonego3 łyżeczki
-
bazylii, suszonej3 łyżeczki
-
cynamonu, mielonego (opcjonalnie)½ łyżeczki
-
mąki pszennej50 g
-
napoju roślinnego np. sojowego, owsianego (patrz wskazówka)350 g
-
płatków drożdżowych nieaktywnych (patrz wskazówka)20 g
-
pasty miso15 g
-
natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
-
liście bazylii, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
570.8 kcal /
2388 kJ
Białko
19.1 g
Tłuszcz
18.5 g
Węglowodany
83.8 g
Błonnik
10.4 g
Tłuszcz nasycony
2.9 g
Sód
1708.7 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

ZAPIEKANKI
9 Przepisów
Polska
Polska