„Serowa” zapiekanka makaronowa z wegańskimi klopsikami

„Serowa” zapiekanka makaronowa z wegańskimi klopsikami

4.0 24 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

Wegańskie klopsiki
  • wody ciepłej
    30 g
  • siemienia lnianego mielonego
    1 łyżka
  • czerstwego chleba wegańskiego, pokrojonego na kawałki
    150 g
  • ząbki czosnku
    4
  • natki pietruszki, świeżej tylko liście
    20 g
  • oliwy z oliwek
    50 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    200 g
  • pieczarek przekrojonych na pół
    200 g
  • soczewicy z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
    200 g
    200 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy, opłukanej
  • bazylii, suszonej
    1 łyżeczka
  • oregano, suszonego
    1 łyżeczka
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
Makaron, wegański sos serowy i sos pomidorowy
  • wody
    1200 g
  • soli
    2 ½ łyżeczki
  • oliwy z oliwek
    25 g
  • makaronu, suchego, krótkiego np. penne
    320 g
  • krojonych pomidorów, z puszki
    800 g
  • koncentratu pomidorowego
    100 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¾ łyżeczki
  • oregano, suszonego
    3 łyżeczki
  • bazylii, suszonej
    3 łyżeczki
  • cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
  • mąki pszennej
    50 g
  • napoju roślinnego np. sojowego, owsianego (patrz wskazówka)
    350 g
  • płatków drożdżowych nieaktywnych (patrz wskazówka)
    20 g
  • pasty miso
    15 g
    15 g sosu sojowego
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 570.8 kcal / 2388 kJ
Białko 19.1 g
Tłuszcz 18.5 g
Węglowodany 83.8 g
Błonnik 10.4 g
Tłuszcz nasycony 2.9 g
Sód 1708.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...