Urządzenia i Akcesoria
„Serowa” zapiekanka makaronowa z wegańskimi klopsikami
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
Wegańskie klopsiki
-
30 g wody ciepłej
-
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
-
150 g czerstwego chleba wegańskiego, pokrojonego na kawałki
-
4 ząbki czosnku
-
20 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
50 g oliwy z oliwek
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
200 g pieczarek przekrojonych na pół
-
200 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy, opłukanej200 g soczewicy z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
-
1 łyżeczka bazylii, suszonej
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
1 łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Makaron, wegański sos serowy i sos pomidorowy
-
1200 g wody
-
2 ½ łyżeczki soli
-
25 g oliwy z oliwek
-
320 g makaronu, suchego, krótkiego np. penne
-
800 g krojonych pomidorów, z puszki
-
100 g koncentratu pomidorowego
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
3 łyżeczki oregano, suszonego
-
3 łyżeczki bazylii, suszonej
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
-
50 g mąki pszennej
-
350 g napoju roślinnego np. sojowego, owsianego (patrz wskazówka)
-
20 g płatków drożdżowych nieaktywnych (patrz wskazówka)
-
15 g sosu sojowego15 g pasty miso
-
natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
-
liście bazylii, świeże do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1708.7 mg
Białko
19.1 g
Kalorie
2388 kJ /
570.8 kcal
Tłuszcz
18.5 g
Błonnik
10.4 g
Tłuszcz nasycony
2.9 g
Węglowodany
83.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZAPIEKANKI
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Jajka po szkocku w falafelach z sosem jogurtowym
50 min
Spaghetti z cukinii w pikantnym sosie (TM5)
20 min
Wegańskie spaghetti bolognese z tofu
40 min
Wegańskie curry z bakłażanem
50 min
Wegański pad thai ze spiralizowanych batatów (TM5)
45 min
Tempeh teriyaki z warzywami i ryżem
40 min
Wegańskie lody czekoladowe
7 godz.
Wegańskie chili z batatami i fasolą
30 min
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45 min
Kasza gryczana z sosem pieczarkowo-pomidorowym
40 min
Curry z ciecierzycy z orkiszowymi podpłomykami
40 min
Ryż ze szparagami, brokułami i pieczarkami
30 min