Urządzenia i Akcesoria
Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
2 porcje
Składniki
Ciasto
-
120 g mąki pszennej
-
1 szczypta soli
-
15 g oliwy z oliwek
-
60 g wody
Dodatki (patrz warianty)
-
mąka pszenna do oprószenia
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu100 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
-
50 g szynki, wędzonej pokrojonej w 1 cm kostkę
-
15 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
-
1 szczyptę soli
-
1 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 szczyptę gałki muszkatołowej, mielonej
-
szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji (ok. ½ pęczka)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
461.1 mg
Białko
12 g
Kalorie
1851.5 kJ /
442.5 kcal
Tłuszcz
20.1 g
Błonnik
2.9 g
Tłuszcz nasycony
7.8 g
Węglowodany
52.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SYLWESTER
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Małpi chlebek à la pizza
1 godz. 50 min
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
2 godz.
Focaccia na długo rosnącym cieście
20 godz.
Podpłomyk cztery sery
55 min
Pizza w stylu chicagowskim (Chicago deep dish pizza)
1 godz. 35 min
Focaccia z jabłkiem i cebulą
1 godz. 55 min
Chrupiąca focaccia
2 godz. 10 min
Focaccia
2 godz. 50 min
Focaccia z cebulą
2 godz. 20 min
Podpłomyki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
30 min
Pizza genueńska z cebulą (fugazza)
1 godz.
Langosze
1 godz. 30 min