
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 50 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i blachy
- 100 g mleka, ciepłego
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 10 g cukru
- 200 g wody, ciepłej
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
Wierzch
- mąka pszenna chlebowa, do oprószenia blatu
- 1 cebula (ok. 100 g), pokrojona w ok. 2 mm krążki
- 45 g oliwy z oliwek
- 50 g wody
- 1 - 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1071.5 kJ / 256 kcal
- Białko
- 6.4 g
- Węglowodany
- 40.3 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
Alternatywne przepisy
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
2 Std.
Focaccia z figami i rozmarynem
2 Std.
Focaccia
2h 50 min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1 Std. 40 Min
Mini foccacie z oregano
3h 40 min
Focaccia z cebulą, oliwkami i rozmarynem
2h 35min
Focaccia z kurkami i rozmarynem, pasta serowo-śmietanowa
2 Std. 20 Min
Chrupiąca focaccia
2 Std. 10 Min
Focaccia z jabłkiem i cebulą
1 Std. 55 Min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i anchois
1 Std. 45 Min
Focaccia z kiełbasą
2 Std.
Focaccia z pastą serową z oliwkami
2 Std. 10 Min