![Focaccia na długo rosnącym cieście Focaccia na długo rosnącym cieście](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/80ca326a-f3e8-4f77-851e-b74fd71de02e/Derivates/49edf420-b2aa-479b-99b9-98a54daf7830.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g wody, plus 120 g schłodzonej wody
- 3 g drożdży świeżych, pokruszonych
-
400
g mąki pszennej chlebowej, typu 750
lub 400 g mąki manitoba - 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
1
łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
lub 1 łyżeczka cukru - 8 g soli
-
200
g sera mozzarella di Bufala, pokrojonego w 5 mm plastry
lub 200 g sera mozzarella, pokrojonego w 5 mm plastry
Dodatki
- 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 50 g sera parmezan, pokrojonego w 1 mm plastry (patrz wskazówka)
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 200 g cukinii, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 1 - 2 szczypty soli
- liście bazylii, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2792.5 kJ / 667 kcal
- Białko
- 30 g
- Węglowodany
- 78 g
- Tłuszcz
- 25.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 1522.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bagietki rustykalne
15 Std.
Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem (TM5)
1 godz. 15 min
Bawarskie bułki preclowe (Panini di Heidi)
4 godz. 30 min
Focaccia serowa z pomidorami
45 Min
Pizza 4 sery
2 Std. 15 Min
Ciasto na pizzę na odrobinie drożdży
23 godz. 10 min
Focaccia z cebulą
2 godz. 20 min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i anchois
1 Std. 45 Min
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
2 godz.
Chrupiąca focaccia
2h 10 min
Turecki płaski chleb
2 godz.
Focaccia
2h 50 min