
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- oliwa z oliwek do natłuszczenia
- 200 g semoliny z pszenicy durum
- 350 g wody
- 15 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 400 g mąki pszennej chlebowej
Wierzch
- oliwa z oliwek do skropienia
- 2 - 3 pomidory śliwkowe pokrojone wzdłuż w ok. 3 mm plastry
- 1 - 2 ząbki czosnku pokrojone wzdłuż w 1 mm plastry
-
1
łyżka oregano, suszonego
lub 1 łyżka oregano, świeżego tylko liście - 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 222.5 kcal / 931 kJ
- Białko
- 6.2 g
- Tłuszcz
- 5.6 g
- Węglowodany
- 39.4 g
- Błonnik
- 2.3 g
Alternatywne przepisy
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
2 h
Focaccia z figami i rozmarynem
2 h
Focaccia
2 h 50 min
Focaccia na długo rosnącym cieście
20 h
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1 h 40 min
Mini foccacie z oregano
3 h 40 min
Focaccia z cebulą, oliwkami i rozmarynem
2 h 35 min
Focaccia z kurkami i rozmarynem, pasta serowo-śmietanowa
2 h 20 min
Pełnoziarnista focaccia z rozmarynem
2 h 5 min
Focaccia z cebulą
2 h 20 min
Focaccia z jabłkiem i cebulą
1 h 55 min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i anchois
1 h 45 min