Pizza w stylu chicagowskim (Chicago deep dish pizza)

Pizza w stylu chicagowskim (Chicago deep dish pizza)

4.7 299 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
4 porcje

Składniki

Ciasto
  • 240 g mąki pszennej
  • 120 g wody letniej
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • ½ łyżeczki soli
Nadzienie
  • 30 g sera parmezan
    30 g sera grana padano
  • 350 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
  • 40 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 300 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 80 g salami pepperoni w cienkich plastrach (patrz wariant)
  • mąka pszenna do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 721.2 kcal / 3017.5 kJ
Białko 34.8 g
Tłuszcz 40.1 g
Węglowodany 55.3 g
Błonnik 4.1 g
Tłuszcz nasycony 17 g
Sód 1594.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...