Pizza w stylu chicagowskim (Chicago deep dish pizza)
TM6 TM5

Pizza w stylu chicagowskim (Chicago deep dish pizza)

4.7 (273 oceny)

Składniki

Ciasto

  • 240 g mąki pszennej
  • 120 g wody, letniej
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 30 g sera parmezan
    lub 30 g sera grana padano
  • 350 g sera mozzarella, twardego, pokrojonego na kawałki
  • 40 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 300 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 80 g salami pepperoni, w cienkich plastrach (patrz wariant)
  • mąka pszenna, do oprószenia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3017.5 kJ / 721.2 kcal
Białko
34.8 g
Węglowodany
55.3 g
Tłuszcz
40.1 g
Tłuszcz nasycony
17 g
Błonnik
4.1 g
Sód
1594.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy