Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g cebuli dymki, pokrojonej na kawałki
- 30 g cebuli szalotki, pokrojonej na kawałki
- 150 - 200 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i blachy
- 5 gałązek tymianku, świeżego, tylko liście
- 1 ½ łyżeczki soli
- 280 g wody
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 550 - 650 g mąki pszennej chlebowej (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 791.8 kJ / 189.2 kcal
- Białko
- 5.2 g
- Węglowodany
- 33.8 g
- Tłuszcz
- 4.7 g
- Błonnik
- 2 g
Alternatywne przepisy
Focaccia z ziemniakami, boczkiem i rozmarynem
2 Std. 50 Min
Pełnoziarnista focaccia z rozmarynem
2 Std. 5 Min
Focaccia z kurkami i rozmarynem, pasta serowo-śmietanowa
2 godz. 20 min
Focaccia z cebulą, oliwkami i rozmarynem
2 godz. 35 min
Chrupiąca focaccia
2 godz. 10 min
Focaccia z brokułami i anchois
2 godz. 15 min
Focaccia z figami i rozmarynem
2 godz.
Podpłomyki w libańskim stylu
2 godz. 20 min
Focaccia z cebulą
2 godz. 20 min
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
2 godz.
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i anchois
1h 45min
Paluchy drożdżowe z czarnuszką i sezamem
1 godz. 40 min