Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g mąki pszennej chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
- 170 g wody
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 5 g suchych drożdży - 120 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- ¾ łyżeczki soli
- 450 g pomidorków koktajlowych, kolorowych, przekrojonych na pół
- 60 g czarnych oliwek, bez pestek
- 1 - 2 ząbki czosnku, pokrojone na 2 mm plastry
- 5 - 8 filetów z anchois, w oleju odsączonych z zalewy
- sól morska, do oprószenia focacci (opcjonalnie)
- 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 - 2 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście
- 3 gałązki oregano, świeżego, tylko liście
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki marmolady pomarańczowej, np. gorzkiej (ok. 40 g) (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 951 kJ / 227 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 20 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Błonnik
- 1.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Focaccia z kurkami i rozmarynem, pasta serowo-śmietanowa
2 Std. 20 Min
Focaccia z figami i rozmarynem
2 Std.
Podpłomyki w libańskim stylu
2 Std. 20 Min
Pełnoziarnista focaccia z rozmarynem
2 godz. 5 min
Focaccia z brokułami i anchois
2 Std. 15 Min
Mini focaccie
2 godz. 5 min
Focaccia z cebulą, oliwkami i rozmarynem
2 godz. 35 min
Chrupiąca focaccia
2 Std. 10 Min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i anchois
1h 45min
Focaccia z cebulą
2 Std. 20 Min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1 godz. 40 min
Focaccia
2 Std. 50 Min