Focaccia z pomidorkami i oliwkami

Focaccia z pomidorkami i oliwkami

4.6 180 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
12 kawałków

Składniki

  • mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
    300 g
  • wody
    170 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    15 g
    5 g suchych drożdży
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
    120 g
  • soli
    ¾ łyżeczki
  • pomidorków koktajlowych kolorowych, przekrojonych na pół
    450 g
  • czarnych oliwek, bez pestek
    60 g
  • ząbki czosnku pokrojone na 2 mm plastry
    1 - 2
  • filetów z anchois, w oleju odsączonych z zalewy
    5 - 8
  • sól morska (opcjonalnie) do oprószenia focacci
  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    80 g
  • rozmarynu, świeżego tylko liście
    1 - 2 gałązki
  • oregano, świeżego tylko liście
    3 gałązki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • marmolady pomarańczowej (opcjonalnie) np. gorzkiej (ok. 40 g)
    2 łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 227 kcal / 951 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 13 g
Węglowodany 20 g
Błonnik 1.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...