Focaccia z pomidorkami i oliwkami

Focaccia z pomidorkami i oliwkami

4.6 188 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
12 kawałków

Składniki

  • 300 g mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
  • 170 g wody
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
    5 g suchych drożdży
  • 120 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • ¾ łyżeczki soli
  • 450 g pomidorków koktajlowych kolorowych, przekrojonych na pół
  • 60 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 1 - 2 ząbki czosnku pokrojone na 2 mm plastry
  • 5 - 8 filetów z anchois, w oleju odsączonych z zalewy
  • sól morska (opcjonalnie) do oprószenia focacci
  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 - 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 3 gałązki oregano, świeżego tylko liście
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki marmolady pomarańczowej (opcjonalnie) np. gorzkiej (ok. 40 g)

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 227 kcal / 951 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 13 g
Węglowodany 20 g
Błonnik 1.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...