Focaccia z pomidorkami i oliwkami
TM6 TM5

Focaccia z pomidorkami i oliwkami

4.7 (159 ocen)

Składniki

  • 300 g mąki pszennej chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
  • 170 g wody
  • 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 5 g suchych drożdży
  • 120 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • ¾ łyżeczki soli
  • 450 g pomidorków koktajlowych, kolorowych, przekrojonych na pół
  • 60 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 1 - 2 ząbki czosnku, pokrojone na 2 mm plastry
  • 5 - 8 filetów z anchois, w oleju odsączonych z zalewy
  • sól morska, do oprószenia focacci (opcjonalnie)
  • 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 - 2 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście
  • 3 gałązki oregano, świeżego, tylko liście
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki marmolady pomarańczowej, np. gorzkiej (ok. 40 g) (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
951 kJ / 227 kcal
Białko
6 g
Węglowodany
20 g
Tłuszcz
13 g
Błonnik
1.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy