
Urządzenia i Akcesoria
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
12 kawałków
Składniki
-
300 g mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
-
170 g wody
-
15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
120 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
¾ łyżeczki soli
-
450 g pomidorków koktajlowych kolorowych, przekrojonych na pół
-
60 g czarnych oliwek, bez pestek
-
1 - 2 ząbki czosnku pokrojone na 2 mm plastry
-
5 - 8 filetów z anchois, w oleju odsączonych z zalewy
-
sól morska (opcjonalnie) do oprószenia focacci
-
80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
1 - 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
-
3 gałązki oregano, świeżego tylko liście
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżeczki marmolady pomarańczowej (opcjonalnie) np. gorzkiej (ok. 40 g)
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
227 kcal /
951 kJ
Białko
6 g
Tłuszcz
13 g
Węglowodany
20 g
Błonnik
1.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DOBRZE UPIECZONE
20 Przepisów
Polska
Polska