Imprezowa sałatka makaronowa

Imprezowa sałatka makaronowa

3.3 7 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

  • 130 g mięsa mielonego dowolnego (patrz wskazówka)
  • ½ opakowania makaronu, suchego, krótkiego (500 g, np. mini penne)
  • woda do gotowania makaronu
  • sól plus dodatkowa ilośc do smaku i do gotowania makaronu
  • 75 g kostek boczku
  • 10 g oleju
  • 75 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • olej do smażenia
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczkę kaparów, konserwowych odsączonych
  • 50 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
  • 75 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
    75 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 25 - 50 g mleka (patrz wskazówka)
  • 5 g musztardy
  • 50 g sosu barbecue (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 5 g sosu Worcestershire
  • 5 g białego octu winnego
    5 g białego octu balsamicznego
  • 70 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
  • 65 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej
  • 1 ½ zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonej w 5 mm plastry

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 556.2 mg
Białko 12 g
Kalorie 1391.9 kJ / 332.7 kcal
Tłuszcz 14.6 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 5.3 g
Węglowodany 38.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...