Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM5)

Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM5)

4.6 41 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

  • 200 g pora tylko biała część
  • 600 g ziemniaków mieszczących się w szerokiej części podajnika
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g masła plus dodatkowo 1 łyżka do posmarowania
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka i wariant)
    ½ kostki bulionu rybnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 600 g fileta z ryby o białym mięsie np. dorsza, mintaja, morszczuka, pokrojonego na 8-10 cm kawałki
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 300 g wody
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki, do skropienia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 504.5 kcal / 2110.9 kJ
Białko 35 g
Tłuszcz 25.8 g
Węglowodany 36.2 g
Błonnik 4.9 g
Tłuszcz nasycony 15.2 g
Sód 698.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...