Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g pora, tylko biała część
- 600 g ziemniaków, mieszczących się w szerokiej części podajnika
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła, plus dodatkowo 1 łyżka do posmarowania
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka i wariant)
lub ½ kostki bulionu rybnego (na 0,5 l), pokruszonej - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 600 g fileta z ryby o białym mięsie, np. dorsza, mintaja, morszczuka, pokrojonego na 8-10 cm kawałki
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 300 g wody
- 1 cytryna, pokrojona w ósemki, do skropienia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2110.9 kJ / 504.5 kcal
- Białko
- 35 g
- Węglowodany
- 36.2 g
- Tłuszcz
- 25.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.2 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Sód
- 698.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Spaghetti à la carbonara ze szparagami
35min
Fińskie ciasteczka zimowe (Joulutorttu)
1h 15 min
Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM6)
1 Std. 10 Min
Burgery z fileta kurczaka jalapeño
50 Min
Zupa grochowa z kiełbaskami
1 Std. 45 Min
Ryba w papilotach z plastrami warzyw (TM5)
1 Std.
Buraki à la Wellington
3 Std.
Dorsz w śródziemnomorskim sosie z ziemniakami (z osłoną noża miksującego 2.0)
50 Min
Pstrągi z warzywami na parze; Mus twarogowy z sosem z owoców jagodowych
55min
Gulasz z pulpetami kiełbasianymi; Surówka z kalarepą
30 Min
Pieczony łosoś w pesto z grzybowym orzotto
50 Min
Czarny makaron z krewetkami i sosem parmezanowym
45 Min