
Urządzenia i Akcesoria
Grecki kurczak z makaronem orzo i fetą (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 20 min
6 porcji
Składniki
-
udek z kurczaka, ze skórą, z kością800 g
-
czosnku, granulowanego1 łyżeczka
-
cebuli suszonej, mielonej1 łyżeczka
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżeczka
-
papryki ostrej, mielonej1 łyżeczka
-
oregano, suszonego2 łyżeczki
-
tymianku, suszonego2 łyżeczki
-
cukru trzcinowego, nierafinowanego2 łyżeczki
-
pieprzu białego, mielonego¾ łyżeczki
-
soli2 płaskie łyżeczki
-
cebuli pokrojonej na 2 cm kawałki150 g
-
ząbki czosnku przekrojone na pół3
-
oliwy z oliwek40 g
-
wody700 g
-
koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM2 łyżeczki
-
makaronu, suchego typu orzo250 g
-
czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm paski300 g
-
krojonych pomidorów, z puszki200 g
-
czarnych oliwek, bez pestek20
-
tymianku, świeżego tylko liście4 gałązki
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji
-
cytryny ekologiczne, pokrojone na 2 cm kawałki1 - 2
-
sera feta (ok. 100 g), pokruszonego (patrz wariant)½ opakowania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
621.7 kcal /
2601 kJ
Białko
32 g
Tłuszcz
34.5 g
Węglowodany
46.2 g
Błonnik
5.7 g
Tłuszcz nasycony
9.8 g
Sód
1 mg