Imprezowa gwiazda z pesto
TM6 TM5

Imprezowa gwiazda z pesto

4.6 (165 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 150 g mleka
  • 80 g wody
  • 25 g świeżych drożdży, pokruszonych
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 550 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
  • 35 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 1 ½ łyżeczki soli

Rozdrabnianie mozzarelli i pesto

  • 250 g sera mozzarella, twardego, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 40 g sera pecorino, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 40 g sera parmezan lub grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 10 g orzeszków piniowych (patrz wariant)
    lub 10 g migdałów, w płatkach lub w słupkach (patrz wariant)
  • 40 g liści bazylii, świeżych
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli

Składanie gwiazdy

  • 1 jajko
  • 100 - 120 g przecieru pomidorowego, typu passata, gęstego
    lub 100 - 120 g sosu pomidorowego, gęstego
  • mąka pszenna chlebowa, do oprószenia blatu
  • ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1129.2 kJ / 269.9 kcal
Białko
10.4 g
Węglowodany
27.6 g
Tłuszcz
13 g
Tłuszcz nasycony
4.1 g
Błonnik
1.5 g
Sód
441.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy