Imprezowa gwiazda z pesto

Imprezowa gwiazda z pesto

4.7 202 oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
16 porcji

Składniki

Ciasto
  • 150 g mleka
  • 80 g wody
  • 25 g świeżych drożdży pokruszonych
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 550 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 35 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 1 ½ łyżeczki soli
Rozdrabnianie mozzarelli i pesto
  • 250 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 40 g sera pecorino pokrojonego na 3 cm kawałki
    40 g sera parmezan, lub grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 10 g orzeszków piniowych (patrz wariant)
    10 g migdałów, w płatkach, lub w słupkach (patrz wariant)
  • 40 g liści bazylii, świeżych
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
Składanie gwiazdy
  • 1 jajko
  • 100 - 120 g przecieru pomidorowego, typu passata gęstego
    100 - 120 g sosu pomidorowego, gęstego
  • mąka pszenna chlebowa do oprószenia blatu
  • ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 441.7 mg
Białko 10.4 g
Kalorie 1129.2 kJ / 269.9 kcal
Tłuszcz 13 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 4.1 g
Węglowodany 27.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...