Imprezowa gwiazda z pesto

Imprezowa gwiazda z pesto

4.7 194 oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
16 porcji

Składniki

Ciasto
  • mleka
    150 g
  • wody
    80 g
  • świeżych drożdży pokruszonych
    25 g
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750
    550 g
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    35 g
  • jajko
    1
  • czosnku, granulowanego
    1 łyżeczka
  • soli
    1 ½ łyżeczki
Rozdrabnianie mozzarelli i pesto
  • sera mozzarella twardego, pokrojonego na 3 cm kawałki
    250 g
  • sera pecorino pokrojonego na 3 cm kawałki
    40 g
    40 g sera parmezan, lub grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • orzeszków piniowych (patrz wariant)
    10 g
    10 g migdałów, w płatkach, lub w słupkach (patrz wariant)
  • liści bazylii, świeżych
    40 g
  • oliwy z oliwek
    70 g
  • ząbki czosnku
    2
  • soli
    ½ łyżeczki
Składanie gwiazdy
  • jajko
    1
  • przecieru pomidorowego, typu passata gęstego
    100 - 120 g
    100 - 120 g sosu pomidorowego, gęstego
  • mąka pszenna chlebowa do oprószenia blatu
  • czosnku, granulowanego
    ½ łyżeczki
  • oregano, suszonego
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 269.9 kcal / 1129.2 kJ
Białko 10.4 g
Tłuszcz 13 g
Węglowodany 27.6 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 4.1 g
Sód 441.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...